£100m homes and office plan for former Scottish Widows beehive

The unique honeycomb design will be partially retained under plans to convert the complex into 190 new flats.

A-listed Scottish Widows office set to be transformed into homes as part of £100m project in Glasgow Corran Properties

Hundreds of new homes and green office space could be built on the site of the former Scottish Widows HQ in Edinburgh.

The A-listed hexagonal complex in the shadow of Arthur’s Seat was abandoned by the firm in 2020 in a bid to reduce unused office space.

Five of the 12 “honeycomb-style modules” are now set to be removed in order to open the site up to 190 new flats across five apartment blocks alongside fully electric offices as part of a £100m development by Corran Properties.

Schroders Capital, which manages the Dalkeith Road site, has put proposals for the renovation out for public consultation before submitting official plans to City of Edinburgh Council.

Home will feature balconies and open terraces alongside active travel routes. (Image: Corran Properties)

The new office space, which will feature a roof terrace, will be contained within the remaining beehive design but will be converted to meet net zero targets.

An underground car park and boiler house will be demolished to free up land for the apartment blocks featuring “large external terraces and balconies” within landscaped gardens.

Documents say 35% of the homes will be designated as “affordable housing”.

Sections of the remaining roof are also planned to be removed to improve access to natural light for an active travel through-route running across the middle of the development towards Holyrood Park.

The building opened in 1976 after being designed by John Hardie Glover to accommodate up to 1,400 staff.

Around 2,200 workers were based at the office before its closure when employees were relocated to Lloyds’ Port Hamilton and Citymark offices in the Capital.

Nick Ball, from Corran Properties, said: “From the outset, the priority has been to preserve and retain as much of the building’s fabric and history as possible, whilst respecting its Category A listed status and its position within the Southside Conservation Area.

“By reducing the size of the building’s footprint, we can retain and improve many of the building’s historical features, create a more manageable office building, whilst the new residential quarter will create a high-quality neighbourhood that will complement the surrounding area and provide much-needed new housing in a sustainable, urban location.”

STV News is now on WhatsApp

Get all the latest news from around the country

Follow STV News
Follow STV News on WhatsApp

Scan the QR code on your mobile device for all the latest news from around the country

WhatsApp channel QR Code